Normaliseren

Normaliseren, ontzorgen en demedicaliseren: deze drie begrippen vormen samen een van de vijf transformatiedoelen in de Jeugdwet (2014). Normaliseren is gericht op het voorkomen van het onnodig problematiseren en medicaliseren van opvoedvragen (Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling, 2012). Ontzorgen verwijst naar het versterken van de kracht van jeugdigen en (mede)opvoeders en het activeren en benutten van hun sociale netwerken, zodat minder professionele zorg nodig is die opvoedtaken overneemt van (mede)opvoeders (Kesselring, 2018). Demedicaliseren verwijst naar het voorkomen dat professionals opvoed- en opgroeivragen op een medische manier ‘behandelen’, omdat deze dat niet nodig hebben. Dit kan onnodige kosten en risico’s van diagnostiek en behandeling voorkomen.

Dit transformatiedoel wordt uitgelegd als het tegengaan van onnodig problematiseren en etiketteren van gedrag van jeugdigen en gezinnen. Normaliseren, ontzorgen en demedicaliseren kan bijdragen aan het voorkomen van onnodig jeugdhulpgebruik in het gehele brede jeugddomein: van pedagogische basis, preventie, basis- en specialistische jeugdhulp tot jeugdbescherming en jeugdreclassering (Wesseling, 2021). De huidige Jeugdwet schrijft voor dat dit verwezenlijkt kan worden door ‘onder meer het opvoedkundig klimaat te versterken in gezinnen, wijken, scholen en in voorzieningen als kinderopvang en peuterspeelzalen’ (Overheid.nl, 2014). Daarbij moeten we uitgaan van de intrinsieke waarde van het versterken van het pedagogisch klimaat of de pedagogische basis, niet alleen als voorwaarde voor het terugdringen van onnodig jeugdhulpgebruik. Binnen dat pedagogisch klimaat is diversiteit de norm. We zien en waarderen jeugdigen met al hun eigenschappen en reduceren hen niet tot ‘problematische’ kenmerken (Spijk-de Jonge et al., 2022).

In iedere sector kan normaliseren weer een andere invalshoek hebben. Normaliseren vanuit de bredere maatschappelijke context gaat om het realiseren van een inclusieve samenleving waarin alle kinderen en jongeren mee kunnen doen en waarin ze zich gezien en gehoord voelen (Jurrius, 2023). Vanuit het onderwijs zou normaliseren kunnen betekenen dat we aandacht schenken aan goed lees- en rekenonderwijs, lessen in filosofie of vormen van maatschappijkunde, in plaats van lessen gericht op het individu. Hiermee leren kinderen en jongeren de wereld te begrijpen en zich er kritisch toe te verhouden (Wienen, 2021). Normaliseren vanuit de jeugdgezondheidszorg en jeugdhulp zou kunnen betekenen dat binnen en tussen deze domeinen de dialoog wordt gevoerd over de risico’s waarop het signaleren is gericht en welke afwijkingen van gemiddelden als ‘normaal’ worden geaccepteerd (Gilsing, 2019).

 

 

Publicaties

Alle publicaties in dit thema

Alle Publicaties in “Normaliseren”

Blogs & nieuws

Alle blogs & nieuws in dit thema

Alle Blogs & nieuws in “Normaliseren”

Onderwijs moet kritisch nadenken over inhuur externe ondersteuners

Jongerenwerkers, maatschappelijk werkers en jeugdconsulenten zijn steeds nadrukkelijker aanwezig op school. Windesheim-onderzoekers Tessa de Wild, Rogier Kattenberg en Els Evenboer zien hier een risico en bepleiten bedachtzaamheid.

Lees meer

Rapport Jason en opnamestop Zikos afdelingen in de gesloten jeugdzorg

Op 12 maart presenteerde ervaringsdeskundige Jason Bugwandass zijn onderzoeksrapport met de titel ‘eenzaam gesloten’, over de drie gesloten jeugdafdelingen ZIKOS (zeer intensieve observatie en stabilisatie afdeling) in Harreveld en Zetten, waar jongeren meer dan twintig uur per dag opgesloten zitten op hun kamer. Al jaren waarschuwen deskundigen voor de geringe wetenschappelijke onderbouwing van het Zikos concept en de mogelijke schade van langdurige isolatie en een repressieve behandeling van kwetsbare jongeren, die juist intensieve psychiatrische zorg nodig hebben.

Lees meer

Blog – Keer het tij!

Benieuwd naar de toekomst van jeugdhulp? Rob Gilsing, lector Jeugdhulp in Transformatie, deelt zijn kritische inzichten over de Hervormingsagenda Jeugd in zijn recente blog: Keer het tij! Ontdek opmerkelijke parallellen, uitdagingen en zijn visie op de vernieuwing van de jeugdhulp. Lees het volledige artikel en laat je inspireren!

Lees meer

Naar een ander jeugdzorgmodel op basis van zelfregulatie

Prof. Dr. Peer van der Helm, lector Residentiële Jeugdzorg aan de Hogeschool Leiden, pleitte tijdens de fysieke Ontwikkeltafel van 29 februari jl. voor een ander jeugdzorgmodel. Een model waarbij kritischer wordt gekeken naar het nut en de noodzaak van hulp en de hulpverlening durft mee te gaan met de wensen van de gezinnen, ook al kan dat in de ogen van de professionals risico’s met zich meebrengen.

Lees meer

Video’s

Alle video’s in dit thema

Alle Video’s in “Normaliseren”

Sneak preview documentaire RKJ IJsselland

Ben jij ook nieuwsgierig naar hoe we ‘normaliseren’ in ons dagelijks leven kunnen toepassen? Ontdek het op 14 mei tijdens de première van onze documentaire “Doen we nog wel normaal?!” In deze participatief ontwikkelde documentaire delen verschillende perspectieven, waaronder jongeren, ouders, jeugdhulpverleners en professionals zoals Bert Wienen en Laura Batstra hun perspectieven en ervaringen. En kom op 14 mei gratis naar de première! Naast de onthulling van de documentaire presenteren we ook de resultaten van ons onderzoek en nodigen we je uit om deel te nemen aan het gesprek over normaliseren. 📅 𝐖𝐚𝐭: Premiere Documentaire “Doen we nog wel normaal?!” 🏢 𝐖𝐚𝐚𝐫: Auditorium Hogeschool Windesheim (Zwolle) 🕒 𝐓𝐢𝐣𝐝:  18:30 – 21:00 uur ✍️ 𝐀𝐚𝐧𝐦𝐞𝐥𝐝𝐞𝐧: https://lnkd.in/eWcXXqJx Zien we jou ook op 14 mei? We kijken uit naar je komst!

Lees meer

Podcasts

Alle podcasts in dit thema

Alle Podcasts in “Normaliseren”
Verbonden hogescholen